10
Feb
12

Kristian Pun Sokong UMNO, Jadi Kenapa Orang Melayu Perlu Tolak? – John Ambrose

KUALA LUMPUR, 9 Feb. – UMNO bukan hanya untuk orang Islam atau memperjuangkan orang Melayu sahaja tetapi ia adalah parti yang menjaga kepentingan semua kaum tanpa melihat kepada perbezaan agama atau kepentingan bangsa tertentu sebaliknya meliputi semua warga Malaysia.

Ketua UMNO Bahagian Penampang, Datuk John Ambrose yang merupakan satu-satunya Ketua UMNO Bahagian yang beragama Kristian hairan dengan sikap segelintir pihak khususnya bangsa Melayu dan orang Islam yang menolak perjuangan UMNO.

“Saya merayulah kepada pengundi-pengundi di Kelantan dan di mana-mana agar menyokong UMNO dan saya sudah masuk UMNO sejak penubuhannya di Sabah sehinggalah ke hari ini saya tidak akan tukar parti kerana idealoginya jelas dan tidak berubah-ubah,” katanya dalam wawancara eksklusif kepada UMNO-Online.

Ujarnya, beliau akan membantu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak biarpun berbeza agama dan bangsa tetapi dalam idea berpolitik matlamatnya adalah sama.

“Saya berpendapat bahawa orang-orang Melayu harus memberi sokongan penuh kepada Datuk Seri Najib kerana dialah pejuang orang Melayu dan dia juga adalah pejuang kepada orang bukan muslim yang secara langsung adalah pejuang untuk Malaysia.”

Maklum beliau, di Bahagian Penampang, bukanlah satu kelainan apabila UMNO dianggotai oleh bukan Islam apatah lagi kebanyakan mereka ketua cawangan dan ahli jawatankuasanya juga adalah non-muslim bumiputera.

“Kekuatan kita adalah kerana kesatuannya dan jentera kita di sini adalah ahli-ahli UMNO yang hidup dalam satu kesatuan tanpa melihat kepada perbezaan agama atau bangsa tetapi apa yang penting adalah untuk telah membantu calon-calon BN di Penampang apabila tibanya pilihan raya.

“Kita pernah menang dengan majoriti tertinggi dalam negeri biarpun kalau melihat kawasan ini di mana pengundinya adalah lebih 40 peratus non-muslim bumiputera, selain lebih 40 peratus berbangsa Cina dan hanya kurang daripada lapan peratus sahaja Melayu, tetapi kita mendapat sokongan penuh hasil daripada keikhlasan bumiputra Kadazan-Dusun-Murut (KDM) di sini.”

Tambahnya lagi, tiada alasan untuk menolak UMNO dan kepimpinan Perdana Menteri yang menerajui BN apatah lagi pendekatan Datuk Seri Najib yang turun padang dan mendekati rakyat tanpa melihat kepada apa-apa perbezaan pun.

“Saya bukan Yang Berhormat atau mempunyai kuasa tetapi beliau sangat akrab dengan rakyat sehinggakan sanggup datang ke Penampang untuk meraikan sambutan rumah terbuka Krismas yang lalu malahan cara beliau bercakap tentang Islam tidak pernah menonjolkan bahawa beliau rasis.

“Orang Sabah ada kelebihan iaitu KDM adalah orang UMNO, yang diwakili dari komuniti kristian dan menjadi penyokong kuat UMNO jadi mengapa pula orang Islam di Semenanjung tidak mahu menyokong UMNO sedangkan idealoginya amat jelas dan tidak pernah berubah?”

Tegasnya lagi, kesatuan dalam UMNO dan BN akan memberikan kemenangan kepada BN lebih dua pertiga. – MediaUMNO

Advertisements

1 Response to “Kristian Pun Sokong UMNO, Jadi Kenapa Orang Melayu Perlu Tolak? – John Ambrose”


  1. 1 Elvi
    March 25, 2012 at 11:32 pm

    Bukankah umno itu untuk melayu islam shj?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


Takwim

February 2012
M T W T F S S
« Jan   Mar »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

Blog Stats

  • 24,496 hits

Archives

Advertisements

%d bloggers like this: